KHARÓN

Thanatológiai Szemle

elektronikus folyóirat

Tartalom

X. évfolyam

2006/1-2

Források


 MAGYAR LÁSZLÓ ANDRÁS
MAGYAR LÁSZLÓ ANDRÁS

Dr. Univ. orvostörténész

orvostortenet@t-online.hu

1023 Budapest Török u.12.

Semmelweis Orvostörténeti Könyvtár

FRANCIS BACON

A halálról

A fordító bevezetője

Sir Francis Bacont (1561-1626), Verulam Lordját a modern, tapasztalaton és kísérleteken alapuló természettudomány egyik megteremtőjeként tartjuk számon. Bacon hatvan éves koráig fényes politikai karriert futott be, egészen a kancellárságig vitte, ám ekkor kegyvesztett lett, és élete utolsó öt évében már csak tudományos kutatásokkal foglalkozhatott. Természettudományos életműve voltaképpen az egyetlen, hatalmas, Instauratio magna (Nagy építmény) című munkából áll, amelynek részei, a Novum organum (Új eszköz, 1620), a De dignitate et augmentis scientiarum (A tudomány méltósága és fejlődése, 1623), valamint a Sylva sylvarum (Az erdők erdeje, 1628) külön-külön is óriási hatást gyakoroltak a kor gondolkodására. Bacon nem természettudományos munkássága is jelentős: Nova Atlantis (Új Atlantisz, 1626) című utópisztikus munkájában az ésszerű, tudósok által irányított állam képét rajzolta meg, és történetíróként is számos értékes művet alkotott.

Jelen részletünk az Instauratio magna harmadik, Historia naturalis címmel, először 1623-ban kiadott részéből való. Ennek a könyvnek 2. Titulusa Az élet és a halál leírása címet viseli. E művében Bacon az emberi test életműködéseit igyekszik bemutatni. Úgy gondoltam, mindenképpen érdemes ennek a szövegnek a halálról szóló bekezdéseit a magyar olvasókkal megismertetnem, hiszen megtudható belőlük, milyen élettani magyarázatot próbált adni a teológia fennhatóságától szabadulni kívánó reneszánsz orvostudomány az élet jelenségére, illetve a halál számunkra is rejtélyes folyamataira.

Szövegünk eredeti nyelve latin - a mi fordításunk ebből a nyelvből készült. Az élet és halál leírása angolul, ismeretlen fordító átültetésében először Londonban, 1638-ban jelent meg. Ezt a szöveget utoljára New Yorkban, 1977-ben adták ki, újabb változata azonban hiányosságai és tévedései ellenére sem született. A munka más fordításáról nem tudok.

A fordítás a következő kiadás alapján készült: FRANCISCUS BACON: Historia vitae et mortis. Opera omnia. Francofurti, Schoenwetterus, 1665. 555-560.