KHARÓN

Thanatológiai Szemle

elektronikus folyóirat

Tartalom

XXV. évfolyam

2021/4

Szemle


 PORKOLÁB GYÖNGYI
PORKOLÁB GYÖNGYI

társadalmi-kulturális mediátor

info@porkolabgyongyi.hu

Méltóság mezeje program debreceni programvezetõje,
Debreceni Hospice Ház Alapítvány kuratóriumi elnöke,
Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karának végzõs Egészségügyi menedzser hallgatója

Párbeszéd gyermekekkel a veszteségről, a halálról - Veszteségélmény felismerése és kezelése az oktatási intézményekben

Összefoglalás · A méltósággal teli élet, életvég iránti tisztelet, a szociális kompetenciák erősítése, az érzelmi intelligencia fejlesztése területén tűztünk ki feladatokat és célokat. A Méltóság mezeje programot azért dolgoztuk ki, hogy oldjuk a halál-tabut, továbbá hogy az élet értelmének felismerésében és értékének megbecsülésében tudjunk segíteni és cselekvő gondoskodásra késztetni a fiatalokat. Debrecenben közel száz szakember (pszichológus, mentálhigiénés szakember, szabadidő szervező, pedagógus) közreműködésével tíz éven át zajlott a Méltóság mezeje szemléletformáló program, amelyet a Magyar Hospice Alapítvánnyal együtt indítottunk útjára. A program gazdagítása, kibővítése viszont már a helyi kollégák közreműködésével valósult meg. Az érzelmi nevelés sajátos területe a Méltóság mezeje program, amely tíz év alatt intézményközi programjaival egyrészt hozzájárult a kulcskompetenciák fejlesztéséhez, másrészt a tabu témákról, mint a halál, a veszteség, és az elmúlás, a komplex tevékenységrendszer megvalósításával kommunikált a gyerekekkel. Jó példa volt arra, hogy egy civil kezdeményezés hogyan illeszthető be a köznevelési intézmények gyakorlatába, gazdagítva azt. A tízéves program kiemelten fontos eredménye, hogy egy húsz ágyas hospice-palliatív és terápiás osztály nyílt a Debreceni Egyetem fenntartásában. Emellett sikerült megvalósítani egy akkreditált képzést „A pedagógus szerepe és lehetőségei a méltósággal teli élet, gondoskodásra nevelés, a gyermekeket ért veszteség felismerésében, kezelésében” címmel, pedagógusok, óvónők, pszichológusok számára. A képzést a 2015-ben alakult Debreceni Hospice Alapítvány munkatársai, a Méltóság mezeje programban látott tapasztalatok, módszertanok felhasználásával dolgozták ki. A fentiek tükrében az óvodai és iskolai tapasztalatokat, reflexióikat foglalom össze.

DR MAGYARY ISTVÁN
DR MAGYARY ISTVÁN

habilitált egyetemi docens

magyary.istvan@pte.hu

PTE KPVK Alkalmazott Ontológiai Kutatócsoport

Dr. Bruce Greyson - Azután - egy orvos felfedezései arról, hogy mit árulnak el a halálközeli élmények az életről és azon túlról

Összefoglalás · Azután - egy orvos felfedezései arról, hogy mit árulnak el a halálközeli élmények az életről és azon túlról című könyvében a halálközeli élmények egyik vezető szakértője osztja meg a halálközeli élmények tanulmányozása során közel fél évszázad alatt szerzett tapasztalatait.