KHARÓN

Thanatológiai Szemle

elektronikus folyóirat

Tartalom

XXV. évfolyam

2021/4

Könyvajánló


DR. MUCSI GEORGINA
DR. MUCSI GEORGINA

PhD, szociális munkás, gyászkísérő, gyászcsoport vezető, egyetemi adjunktus

mucsi.georgina@pte.hu

PTE BTK TKI, Közösségi és Szociális Tanulmányok Tanszék

KISS VERUS

Hegmesék – A császármetszésen innen és túl

Magánkiadás, Alföldi Nyomda, Debrecen, 2020
160 oldal

Kiss Verus - Hegmesék című könyvének fedlapja

Egy szeretett személy halála legális gyásznak számít a mai társadalmunkban. Aki már vesztette el hozzátartozóját, tudja, hogy egy ilyen veszteség mekkora fájdalommal járhat. Azonban a halálesetek mellett számos más típusú veszteséget is átélhetünk, amelyekről sokan azt gondolják, majd az idő megoldja, nem is érdemes ezzel külön foglalkozni. Az illegális gyász kategóriájába tartozik a császármetszés is, ami sokak szerint nem is értelmezhető veszteségként, hisz a nők anyává válását az egyik legboldogabb eseményként tartják számon. Az ilyen típusú veszteséget átélt nőket olykor még a család sem támogatja megfelelőképp, mindenki az utódnak örül, és ezt a felhőtlen örömöt várják el az édesanyától is. Sokszor a legjobb szándék ellenére sem tudnak kapcsolódni az édesanyához, mert az új élet születése kapcsán veszteségről, hiányról beszélni még mindig tabunak számít.

Ezt a tabut dönti meg a Hegmesék című hiánypótló könyv, ahol húsz, császárral szült édesanya őszintén osztja meg szüléstörténetét: beszélnek örömeikről, fájdalmaikról, hiányaikról hárítások nélkül, a lehető legtermészetesebb módon. A mély vallomásokat csodaszép hasképek kísérik, amelyek még inkább beengedik az olvasót, hogy átélhesse mindazt, amiről kendőzetlen őszinteséggel mesélnek. A könyv minden olvasó számára kapcsolódási lehetőséget és egy önreflexív folyamat elindulását adhatja, függetlenül attól, hogy valaki még csak most készül a szülésre vagy már édesanyaként, édesapaként, illetve szülőkkel foglalkozó szakemberként olvassa. Az olvasó megélheti a sorsközösség támogató erejében rejlő lehetőségeket, felszínre kerülhetnek a mélyben lappangó érzések, az „aha” élmények egyaránt.

A könyv másik nagy erőssége, hogy szakemberek – szülész-nőgyógyász, szülésznő, perinatális szaktanácsadó, gyászkísérő, gyógytornász – hegmeséi is a részét képezi. Szakmai szempontból, komplexen, gyakorlatias szemléletben, hitelesen és őszintén járják körbe a szülés-születés témaköreit az ehhez kapcsolódó számos megéléssel.

A szülővé válás olykor testi és lelki hegek szerzésével jár. Ennek életszerűségéről, a kapcsolódás, gyógyulás lehetőségéről kap számos muníciót minden olvasó. Jó szívvel ajánlom olvasásra minden szülésre készülő családnak, a várandósokkal foglalkozó szakembereknek, és természetesen császárral szült édesanyáknak és családtagjaiknak egyaránt.

Nem az a baj, ha hegeket szerzünk, hanem ha e hegek nem forrnak össze, és gyógyulnak be. A Hegmesék abban segít, hogy a hason lévő seb gyógyulása mellett a lelki heg is mihamarabb beforrhasson és a szülésélménybe integrálódhasson.


Dr. Mucsi Georgina, PhD
szociális munkás, gyásztanácsadó
PTE BTK TKI Közösségi és Szociális Tanulmányok Tanszék
mucsi.georgina@pte.hu