KHARÓN

Thanatológiai Szemle

elektronikus folyóirat

Tartalom

XXV. évfolyam

2021/3

Szemle


DR MAGYARY ISTVÁN
DR MAGYARY ISTVÁN

habilitált egyetemi docens

magyary.istvan@pte.hu

PTE KPVK Alkalmazott Ontológiai Kutatócsoport

Dr. Kenneth Ring, Dr. Sharon Cooper - Lelki látás: halálközeli és testen kívüli élmények a vakok körében. Esetismertetés

Összefoglalás · Mielőtt megvizsgálnánk, hogy a vakok látnak-e és milyen értelemben látnak a halálközeli élményük (HKÉ) során, először is meg kell állapítanunk, hogy az ilyen személyeknek valójában van-e HKÉ-je és ha igen, akkor azok hasonlítanak-e a látó személyek által leírtakhoz vagy pedig különböznek azoktól. E kérdés vizsgálatához a mintánkban szereplő huszonegy válaszadóra - tizenkét nőre és kilenc férfira - kell szorítkoznunk, akik közül tízen születésüktől fogva voltak vakok, kilencen szerzett vakságban szenvedtek, ketten pedig súlyosan látássérültnek minősültek. A mintánkban szereplő vak személyek, még azok is, akik születésüktől fogva vakok, olyan élményekről számolnak be, amelyek egyértelműen megfelelnek a klasszikus HKÉ ismert prototípusának, amelyet először Raymond „Élet az élet után” című könyvében (1975) publikált. Elbeszéléseik a klasszikus HKÉ-t meghatározó elemek tekintetében általában nem különböznek a látó személyek elbeszéléseitől, mint például az élményt kísérő nagy béke és jólét, a fizikai testtől való elszakadás érzése, az alagúton vagy sötét téren való utazás élménye, a fénnyel való találkozás, az életút áttekintése.

DR MOLNÁR ANNAMÁRIA
DR MOLNÁR ANNAMÁRIA

pszichiáter főorvos, pszichoterapeuta

annamaria.zs.molnar@gmail.com

Koppenhágai Pszichiátriai Központ, Pszichoterápiás Klinika, Dánia

Az elveszett és az álmok által újra megtalált lelki társ. Esettanulmány az álmok szerepéről egy sajátos gyászfolyamatban

Összefoglalás · Egy pszichoterápiás klinikai női páciensének volt barátja elvesztésével kapcsolatos, sok tekintetben figyelemre méltó és tanulságos gyászfolyamatát dolgozza fel a tanulmány. Az eset számos, gyászra vonatkozó elméletet illusztrál, melyek rövid ismertetésre kerülnek. A gyászoló álmait is bemutatjuk, melyek kiemelt szerepet játszottak a veszteség feldolgozásában. A tanulmány ráírányítja a figyelmet a gyászolóban rejlő pozitív belső erőforrások fontosságára, ugyanakkor arra is rámutat, milyen meghatározó szerepe van a gyászélmény másokkal történő megosztásának, illetve ennek akadályoztatásának. A bemutatott esetben a gyászoló nemcsak belső világának és személyiségének helyreállítását élte meg, hanem azok kifejezett gazdagodását is.

 KARAGITS KÍRA
KARAGITS KÍRA

egyetemi hallgató

kkaragits@gmail.com

Budapesti Gazdasági Egyetem KKK

Palliáció a pandémia idején - Mark Taubert professzor blogja

Összefoglalás · A Covid-19 pandémia az élet különböző színterein különböző változásokat hozott, azonban kijelenthető, hogy az egészségügyet egyértelműen drasztikus fordulatokkal sújtotta. A következő a Mark Taubert professzorral készített, a Royal College of Physicians oldalán publikált interjú fordítása. A Palliáció pandémia idején című írás talán minden eddiginél fontosabb kérdéseket vet fel.
Mark Taubert professzor a Velindre University NHS Trust és a Cardiff University School of Medicine palliatív orvoslással foglalkozó tanácsadója. Az alábbiakban többek között olyan kérdésekre kaphatunk válaszokat, mint például: mi változott a palliatív ellátásban a COVID-19 világjárvány idején?