KHARÓN

Thanatológiai Szemle

elektronikus folyóirat

Tartalom

XXVII. évfolyam

2023/3

Előszó
A Méltóságért Alapítvány bemutatkozása

2023 tavaszán megalakítottuk a Méltóságért Alapítványt. Alapítványunk célja a szakmai ismeretterjesztés az életvégi méltóságról, a méltóságterápia mint életvégi pszichoterápiás módszer meghonosítása az életvégi ellátásban, és mindezzel a halál és haldoklás társadalmi elfogadásának elősegítése szemléletformálással, képzésekkel. Kiemelt fontosságúnak tartjuk, hogy az emberi méltósággal, annak megőrzésével kapcsolatos ismeretek minél jobban elterjedjenek nemcsak az egészségügyi dolgozók körében, hanem az össztársadalmi köztudatban is. Hisszük, hogy alapos ismeretterjesztéssel, edukációval és érzékenyítéssel sokat tehetünk a szemléletmód pozitív változásáért a betegellátás során és a minőségibb életért. Emellett támogatjuk a méltósággal és spiritualitással kapcsolatos kutatásokat az egészségügyi és szociális ellátásban. Jelszavunk: „Küldetésünk a méltóságunk”.

Bemutatkozó konferenciánk 2023. október 13-án lesz Budapesten, a Harmónia Palotában. A konferencián bemutatjuk a méltóságterápiát, szó lesz a súlyos beteg gyermekek, a krónikus betegek – köztük a daganatos, a demens és a haldokló betegek – méltóságáról, valamint az életvégi kívánalmakról és döntésekről. Az új lehetőségeket megcélozva állatasszisztált terápiás és az erőforrásokkal kapcsolatos bemutató is lesz a rendezvény keretein belül.

December 1-én A MagNet Közösségi Házban ismét megtartjuk a Méltóság Műhelyt, immár a Méltóságért Alapítvány keretein belül, amelyben a konferencia témáit bontjuk ki előadások és csoportfoglalkozások formájában.

Mindkét programunk akkreditálásra kerül.

Az alapítvány munkájáról az alábbi honlapon olvasható tájékoztatás, illetve a részletes programterv és a jelentkezés módja is itt elérhető: meltosagert.hu A hivatkozásra kattintva elhagyja a weboldalt

Az aktuális események a honlap mellett az Alapítvány Facebook A hivatkozásra kattintva elhagyja a weboldalt oldalán is elérhetőek.

Dr. Hegedűs Katalin
főszerkesztő