KHARÓN

Thanatológiai Szemle

elektronikus folyóirat

Tartalom

XXVII. évfolyam

2023/1

Előszó
Hányan olvassák a Kharónt?

Arra gondoltam, hogy a kharon.hu olvasottságáról szóló éves beszámolót (2021. október 1. – 2022. szeptember 30.) jó lenne egy szép nagy számmal kezdeni. Nem annyira a figyelemfelkeltés miatt, inkább büszkeségből, hiszen jó látni, hogy mennyi embert érdekel a folyóirat témája, illetve a sok szerző kitartó munkájának gyümölcse. Az sem elvetendő szempont, hogy a világon csak 5 thanatológiai témájú szaklap létezik.

Az oldal 243 310-es látogatottsága jól mutatna, amiből már kiszűrtük a keresőrobotok és egyéb automatizált programok számunkra „értéktelen” találatát, azonban ebben a számban a 78 570 ember véletlen, vagy nem annyira szándékos kattintása még mindig benne van, szerintem így nem hiteles. Mivel az oldal elsősorban magyar nyelvű - bár az absztraktok angolul is megjelennek - nem meglepő, hogy a legtöbb látogató is hazánk területéről érkezik, szám szerint 35 922, akik átlagban több mint 4,5 oldalt néznek meg.

Annál érdekesebb, hogy a második helyen nem valamelyik szomszédos ország, hanem az Egyesült Államok van 20 972 olvasóval, őket követi 4 975-tel Dánia. Gyakorlatilag az összes ország képviselteti magát, de még itt is lehetnek véletlen találatok (forrás: összes ország). Azt viszont meg lehet állapítani, hogy sokan nem kikapcsolódás céljából, hanem szakmai érdeklődés, sokszor tanulás miatt keresik fel az oldalt, hiszen közép-európai idő szerint hétfő-kedden, a déli órákban a legnagyobb a forgalom (forrás: látogatások óránként).

Az utóbbit erősíti az is, hogy nyomon követhető, amikor valaki egy előadásban ajánlja a megjelent tanulmányát, ekkor látványosan megugrik annak letöltési száma. Szintén látszik a nyomtatott vagy közösségi médiában megjelenő egy-egy ajánlás hatása. Összességében elmondható, hogy 365 nap alatt gyakorlatilag az összes hozzáférhető anyagot újra és újra elolvassuk, talán nincs is olyan tanulmány, szemle, mely ne keltene érdeklődést. És hogy mire voltak az olvasók a legkíváncsibbak ebben az évben? Henk ten Have „Érvek az eutanázia és az asszisztált öngyilkosság legalizálása mellett és ellen” című, 2003-ban megjelent tanulmányát („Érvek az eutanázia és az asszisztált öngyilkosság legalizálása mellett és ellen”) 1421 alkalommal töltötték le (forrás: letöltések).

Az összes letöltés száma pedig - amit végül megbízható olvasottsági mutatónak ítéltem – egy év alatt: 45 889.

Farkas Attila Balázs
szerkesztőségi asszisztens