KHARÓN

Thanatológiai Szemle

elektronikus folyóirat

Tartalom

XXI. évfolyam

2017/4

Tanulmány


 MOLNÁR CECÍLIA
MOLNÁR CECÍLIA

nyelvész és magyar tanár

molnarcili@gmail.com

a Tábitha Gyermekhospice Ház önkéntese

Napló

Összefoglalás · A rákdiagnózis után a beteg és az őt körülvevők krízisbe kerülnek. Ha pedig a betegség gyógyíthatatlan, a halálhoz való viszonyulásuk is alakul, miközben ki-ki a maga módján felkészül a veszteségre. Naplóm a rákbeteg édesapám mellett megélt időszakot örökíti meg a diagnózistól a haláláig, illetve a gyász időszakába is belenyúlik. A szöveget szerkesztve, de lényegében megőrizve abban a reményben adom közre, hogy másoknak segíthet kritikus élethelyzetben.

 GRADVOHL EDINA
GRADVOHL EDINA

főiskolai docens

gradvohle@se-etk.hu

SE Egészségtudományi Kar
Alapozó Egészségtudományi Intézet
Társadalomtudományi Tanszék

 NÉMETH GYÖRGY
NÉMETH GYÖRGY

egyetemi tanár, tanszékvezető

ELTE, BTK
Ókortörténeti Tanszék

Egy halálos nevetés: a szardonikus mosoly

Összefoglalás · A szardonikus mosoly kifejezést ma, ha egyáltalán használják, akkor a gúnyos nevetésre és a kíméletlen gúny megnevezésére. Eredetét kétféleképpen magyarázzák: vagy egy Szardínián termő növény mérgezésének hatására kialakuló arcizomgörccsel vagy pedig egy olyan történettel, amelyben öregeket ölnek meg Szardínia szigetén. Az öregek megölése gyakori motívuma a túlnépesedés és élelmiszerhiány elleni küzdelemről szóló görög elbeszéléseknek. Az egyetlen olyan hely, ahol a források egybehangzó állítása szerint valóban előfordultak ilyen esetek, a 145 km2 területű, szegény görög sziget, Keósz volt, de esetenként máshol is beszámoltak róla. A Szardínia szigetén említett gyilkosságok elbeszélései közt azonban olyan sok az ellentmondás, hogy ezeket feltehetőleg a szardonikus mosoly kifejezés magyarázatára, keószi mintára alkották meg.

 GEISZBÜHL-SZIMON PETRA
GEISZBÜHL-SZIMON PETRA

mentálhigiénés szakember,
emberi erőforrás szakember, közgazdász

pszimon@gmail.com

DR. NEMES LÁSZLÓ
DR. NEMES LÁSZLÓ

filozófus, bioetikus

nemeslal@hotmail.com

Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi Intézet

Halál Kávéház Budapest

Összefoglalás · Tanulmányunkban bemutatjuk a Halál Kávéház Budapest (HKB) csoport 2015-től indult tevékenységét. A HKB csoport a nemzetközi Halál Kávéház (Death Café) mozgalom alapelveit és gyakorlati mintáját átvéve kezdeményezte Budapesten is a halállal kapcsolatos kérdésekről szóló, nyilvános beszélgetéseket. Röviden bemutatunk két, általunk rendezett alkalmat, egyfajta ízelítőül, hogy milyen kérdések és szempontok kerülnek elő a Halál Kávéházban. A bemutatás során hangsúlyozzuk, hogy az részben a témáról szóló filozófiai eszmecsere, másrészt olyan közösségi aktivitás, amely korszerű kereteket képes nyújtani a végességünk tudatával való szembenézéshez.