KHARÓN

Thanatológiai Szemle

elektronikus folyóirat

Tartalom

XXII. évfolyam

2018/1

Tanulmány


 SÖVÉNYI FERENCNÉ
SÖVÉNYI FERENCNÉ

volt Országos Főnővér

sovenyi.ferencne@chello.hu

Morzsák a múltból, avagy a magyar hospice történet születése.

Az első évtized szépsége és nehézségei

Az élet tisztelete nem abból áll, hogy nem hagyjuk meghalni a haldoklót. Az élet tisztelete azt jelenti, hogy a születés és a halál végpontjai között úgy bánunk egymással, hogy érdemes legyen a világon élni.
Újszülöttre mosolyogni, halottat siratni könnyű. De a kettő között (...)
Az élő számára emberi méltóságának megfelelő sorsot biztosítani nehéz.

(Popper Péter)

Összefoglalás · Ez a visszaemlékezés éppen akkor indult útjára, amikor egy kórház-független hospice ellátást nyújtó intézet, a Budapest Hospice Ház léte került finanszírozási okok miatt válságba. A hírek hallatán elém tódult a közel három évtizedes múlt, annak is az első szép, de nehéz évtizede. Országos főnővérként ekkor lehettem aktív részese hazánkban a hospice gondolat szabad terjesztésének, a haldoklás és halál addigi megítélése változásának, a hospice ellátás intézményesítése és jogi környezete kialakításának. E területen a paradigmaváltás kezdete dokumentálhatóan a rendszerváltással van szoros kapcsolatban.
Ezek a sorok egyrészt szubjektívek, - mivel elsősorban személyes tapasztalatra épülnek, - másrészt, mint látni fogjuk, a dokumentumok tükrében objektívek.
A teljességre nem törekedtem, hiszen a hospice történetéről igen sok írás látott napvilágot . Az ismétlések elkerülése végett csak olyan eseményeket igyekeztem csokorba kötni, láthatóvá tenni az olvasó számára, amelyek talán hozzájárulnak a magyar hospice történethez.

 SCHUMICKY JÚLIA
SCHUMICKY JÚLIA

tanácsadó szakpszichológus, gyászcsoport vezető, pszichodráma asszisztens

j.schumicky@batortabor.hu

Bátor Tábor Alapítvány

 HOSSZÚ DALMA
HOSSZÚ DALMA

pszichológus, gyermek és felnőtt gyászcsoport vezető, gyászfeldolgozás módszer specialista

hosszudalma@gmail.com

Hattyú Magánrendelõ

Lélekmadár Tábor

A gyermeküket elvesztett családok veszteségének feldolgozását segítő komplex program bemutatása

Összefoglalás · A Lélekmadár Táborba olyan családokat fogadunk térítésmentesen, akik valamilyen súlyos betegségben vesztették el a gyermeküket vagy perinatális veszteséget éltek át. A gyermek elvesztésével kapcsolatos pszichés munka speciális jellege révén olyan komplex elméleti és gyakorlati eszközökkel dolgozunk, amelyek egymást kiegészítve kínálnak különböző lehetőségeket a gyászoló családtagok számára. A családok gyászmunkájában való megsegítéshez egyaránt alkalmazzuk - a krónikus betegségeknél nagy hatékonyságú - terápiás rekreáció technikáit és a veszteség feldolgozásának különböző elemeit. De hogyan valósulnak meg ezek a - látszólag egymástól távol álló - mechanizmusok a tábori környezetben, hogyan segítik együttesen a családtagok érzelmi folyamatait? Írásunkban az elmúlt öt év tapasztalatait mutatjuk be, amelyek rámutattak arra, hogy a veszteség feldolgozása sokszínű, mélységeket és magasságokat egyaránt tartalmazó folyamat.