KHARÓN

Thanatológiai Szemle

elektronikus folyóirat

Tartalom

XV. évfolyam

2011/4

Tanulmány


 TÓTH PETRA
TÓTH PETRA

metafizikai tanácsadó

tthpetra1@gmail.com

Hüpnosz és Thanatosz. Álom és halál határán - álmainkban visszatérő halottaink

Összefoglalás · Amikor az egyes ember létezése a csontokra redukálódik, elvész a lényeg, elvész a lélek. A halál rémisztő éji árnnyá válik, ami minden elveszt, ami számunkra. Az éjszakák követik a nappalokat, ahogy a halál követi az életet. Az élet-halál, a kiáradás-apadás, kezdés-befejezés ritmusa ott lüktet mindenütt. A ma emberének sincs hova menekülnie a halálra predesztinált élete elől, érdemes azzal megbarátkoznia, hiszen semminek nincs értéke a halál nélkül, az utunkon elhelyezett gyémántok a sötét háttér előtt világítanak a legszebben. A halálközeli élmények, a halottakkal kapcsolatos álmok, és az ezekről szóló beszámolók segítenek bennünket annak megértésében, hogy a halál: kezdet.

Meghalni - elszunnyadni - és alunni!
Talán álmodni: ez a bökkenő;
Mert hogy mi álmok jőnek a halálban,
Ha majd lerázzuk mind e földi bajt,
Ez visszadöbbent.

(Shakespeare, 1994)
 ÉDES TÜNDE
ÉDES TÜNDE

református kórházlelkész, klinikai lelkigondozó

tunde.edes@freemail.hu

PTE ÁOK, Onkoterápiás Intézet

 KEREKES ZSUZSANNA
KEREKES ZSUZSANNA

klinikai szakpszichológus, egyetemi tanársegéd

zsuzsanna.kerekes@aok.pte.hu

PTE ÁOK, Magatartástudományi Intézet

Gyászolni az élőt. A megelőlegezett gyászmunka a férfiak veszteség-feldolgozásában

Összefoglalás · Tanulmányunkban esetbemutatás segítségével, gyakorlati szempontból tekintjük át, hogyan hat a férfiak életének, jóllétének alakulására a családtag terminális állapota, ápolása. Olyan témákat veszünk sorra, melyek aktuálisak, változást sürgetőek, továbbá a tradicionális nemi előírásokat átértékelő nézőponttal rendelkeznek. Szakirodalmi válogatás alapján igyekszünk ízelítőt adni a férfiak pszichés állapotának jellegzetes változásairól és a nemi szerep-elvárásokkal rendelkező, gyászmunkával szembesülő emberek pszichés jellemzőinek bemutatására is kísérletet teszünk.

 WEISZBURG ANNA
WEISZBURG ANNA

pszichológus

anna.weiszburg@gmail.com

Magyar Szomato-pszichoterápiás Egyesület
www.szomato.org

Haptonómia - a gyógyító érintő kontaktus alkalmazása a palliatív ellátásban

Összefoglalás · Jelen tanulmány célja, hogy röviden bemutassa a haptonómiát, amely egy különleges kontaktus kialakítása révén segíti elő a páciens gyógyulását vagy kiteljesedését - többek között az érintés eszközének bevonásával. Pszichoterápiás és személyiségfejlesztő alkalmazásán felül a haptonómia a testi fájdalom kezelésének is hasznos eszköze lehet, nem csak pszichoterápiás keretek között, hanem bármely segítő foglalkozás gyakorlásában, így a palliatív ellátásban is.