KHARÓN

Thanatológiai Szemle

elektronikus folyóirat

Tartalom

XVIII. évfolyam

2014/2

Szemle


 KERESZTES MÁTYÁSNÉ
KERESZTES MÁTYÁSNÉ

hospice szakápoló, főnővér

keresztesmarti@freemail.hu

Gróf Esterházy Kórház, Pápa
Ápolási Osztály

A hospice szellemiség elterjesztése Ugod lakossága körében

Összefoglalás · A hospice ellátással kapcsolatos ismeretek hiányossága miatt csak kevesen tudják, hogy egyáltalán mi ennek a szónak a jelentése, mivel foglalkozik, kik vehetik igénybe, kell-e érte fizetni, milyen szakemberek dolgozhatnak itt, hogyan lehet az ellátásba bekerülni, illetve mennyi ideig vehetik igénybe a rászoruló betegek. Ezért tartottam fontosnak, hogy gyakorló szakemberként minél konkrétabban mutassam be, hogyan lehet a hospice szellemiséget elterjeszteni a kisebb településeken is.

 CSIKÓS DÓRA
CSIKÓS DÓRA

mentálhigiénés szakember, életvégi tervezés tanácsadó

csikos@eletveg.hu

Életvégi Tervezés Alapítvány

 HODÁSZ LUCA
HODÁSZ LUCA

pszichológus, családterapeuta

hodaszluca@gmail.com

Országos Korányi Pulmonológiai Intézet
Polcz Alaine Hospice-Palliatív Osztály

DR. VAITS LILI
DR. VAITS LILI

jogász, kuratóriumi tag

vaits@eletveg.hu

Életvégi tervezés - Szemléletformálás és gyakorlati segítség

Az Életvégi Tervezés Alapítvány bemutatkozása

Az Életvégi Tervezés Alapítványt azért hívtuk életre, hogy az emberek - életük bármely szakaszában - aktívan foglalkozhassanak az életvégi kérdésekkel. Ehhez nyújtunk segítséget információs portálunkon (http://eletveg.hu), illetve a későbbiekben ismeretterjesztő előadásokon, nyomtatott kiadványokon keresztül. A halálközeli időszakban aktuálissá váló jogi, egészségügyi, pénzügyi, pszichológiai és spirituális kérdések és döntések előzetes átgondolásához, megtervezéséhez pontos és hiteles információkkal szeretnénk szolgálni, ezért az egyes területek szakembereivel, szervezeteivel szorosan együttműködünk.

Alapítványunk elsődleges célja, hogy elősegítse a halál társadalmi tabujának lebontását , az alapvető emberi és a személyhez fűződő jogok élet végéig tartó érvényesülését. A halál, haldoklás társadalmi tabuja ellen már évtizedek óta küzdő hazai hospice- és gyászsegítő szervezetek sorába állunk be, hozzájuk hasonlóan a gyakorlati segítségnyújtáson és a személyes jó tapasztalaton keresztül kívánjuk megmutatni a nyitott szemlélet előnyeit. A megfelelően informált, a lehetőségeivel, jogaival és kötelezettségeivel egyaránt tisztában lévő ember számára a halálközeli időszak könnyebben feldolgozhatóvá válik.

Bizonyos halálközeli döntések előzetes átgondolásával, az ezzel kapcsolatos ügyek rendezésével nagy terhet vehetünk le saját és szeretteink válláról, nyugodtabbá téve az előttünk álló aktív éveket. A halállal, haldoklással kapcsolatos elméleti és gyakorlati tudás megszerzése ezen túl olyan kompetenciákat ad a kezünkbe, amelyek nem csak az életvégi időszakban lehetnek hasznosak, hanem a saját haláltudatunkkal, halálfélelmünkkel való foglalkozáson keresztül életünk egészére kihathat. A tanulási folyamat során tisztázott értékek segítenek megtalálni az utat az értelmes élet megéléséhez, így boldogabb, teljesebb időszaknak nézhetünk elébe.

Számunkra fontos, hogy ez a tudás minél több érdeklődőhöz eljusson, ezért az alapvető információkat a honlapunkon is elérhetővé tettünk, ezeket folyamatosan bővítjük és frissítjük. Az alapítvány hivatalos bejegyzését követően, várhatóan 2014 őszétől rendszeresen szervezünk ismeretterjesztő előadásokat, ahol szakemberek beszélnek a halállal kapcsolatban felmerülő pszichológiai, kulturális, orvosi, pénzügyi és jogi kérdésekről.

Az életvégi időszakkal kapcsolatos információk gyűjtéséhez, szervezéséhez várjuk olyan szakemberek jelentkezését, akik szívesen osztják meg velünk szakterületük gyakorlati tapasztalatait vagy akár az ott felmerülő igényeket.