KHARÓN

Thanatológiai Szemle

elektronikus folyóirat

Tartalom

XVIII. évfolyam

2014/1

Előszó


Tisztelt Olvasó!

A Magyar Hospice-Palliatív Egyesület 2014. március 27 és 29 között tartotta meg XI. kongresszusát Zalaegerszegen. A kongresszus jelmondata idén a Nem vagyunk egyedül volt, amely a betegek és családtagjaik felé áramló figyelmet és az ellátásban dolgozók munkájában adott, adható segítséget jelképezte szakmai és társadalmi szinten egyaránt. A fő témák: a kínzó testi és lelki tünetek enyhítése, palliatív lehetőségek a szociális ellátórendszerben, hospice menedzsment, gyermekek és serdülők palliatív ellátása, társadalmi szemléletformálás és önkéntesség mellett egy izgalmas workshopra is sor került A pszichoszociális ellátás új útjai és lehetőségei Magyarországon címen. A workshop három szakma: a pszichoterápia, a filozófiai praxis és a lelkészi hivatás sajátosságait mutatta be a meghívott szakemberek segítségével. A közös munka nagyon gondolatébresztő volt, jelentős részvétellel; külön értéke, hogy orvos, pszichológus, szakápoló, gyógytornász és egyéb szakemberek közreműködésével zajló, valódi interdiszciplináris eszmecsere folyt a csoportokban.

A Kharón folyóirat jelen számában a kongresszusi előadások írott változataiból válogattunk. Kiemeltük Nemes László Filozofálni annyi, mint felkészülni a halálra - Filozófiai praxis az élet végén című, tudományos igényű tanulmányát, amely ugyanakkor értékeli a fent említett workshop tapasztalatait is, valamint Hegedűs Katalin - Munk Katalin Hospice Magyarországon tanulmányát, amely általános áttekintést ad a magyarországi hospice ellátás jelenlegi helyzetéről. A többi, rövidebb írás az Adattár rovatban jelenik meg. Ezek az átdolgozott előadások sajátos személyes reflexiók, rövid esszék vagy információk valami újról. Fontos megemlítenünk, hogy szerzőink között a filozófus mellett a palliatív ellátásban tapasztalt orvosok és zeneterapeuta is megtalálható, tehát ez a szám - a hospice gondolatkörének megfelelően - tükrözi az igazi interdiszciplinaritást.

Reméljük, hogy írásaink segítségével az is betekintést kaphat a kongresszus szellemiségébe, aki nem tudott ott lenni. Ehhez kívánunk jó olvasást, elmélyedést.

Dr. Zana Ágnes
Dr. Hegedűs Katalin
szerkesztő
főszerkesztő