KHARÓN

Thanatológiai Szemle

elektronikus folyóirat

Tartalom

XIX. évfolyam

2015/4

Tanulmány


 ZENGŐ PÉTER
ZENGŐ PÉTER

pedagógus, technikai munkatárs

cancel.zp@gmail.com

Észak-Pesti Tankerületi Központ, Arany János Általános Iskola

A torzult gyász jelei

(Szilágyi István: Kő hull apadó kútba)

Összefoglalás · Az elnyomott traumaélmények, a gyászhoz kapcsolódó tagadás és bűntudat, a viselkedésminták kényszeres követése személyiségtorzító hatású. Szilágyi István lélektani regényében (1975) a múlt századelő erdélyi - partiumi világába kalauzol. Jogászhallgatóként és íróként a büntetlenül maradt bűnök belső, személyiségdeformáló hatásai foglalkoztatták. Ezt ábrázolja - megtörtént esetből kiindulva - egy, az elviselhetetlen létforma elől Amerikába kivándorolni készülő parasztember és gyilkosa tragédiájában.

DR. CZÉKUS GÉZA
DR. CZÉKUS GÉZA

biológus, egyetemi rendes tanár

czekus.geza@gmail.com

Újvidéki Egyetem, Magyar Tannyelvû Tanítóképzõ Kar
Szabadka, Szerbia

Muszlim temetés Szabadkán

Összefoglalás · Szabadka többnemzetiségű és többvallású település. Az utóbbi két évtizedben nemzetiségi és vallási összetétele is lényegesen megváltozott. Az eddig elenyésző számban lévő muszlimok száma ma már néhány ezerre nőtt. A betelepültek magukkal hozták szokásaikat is. Mára már van a városnak mecsetje és muszlim temetője is. Ezek kölcsönösen feltételezik és lehetővé teszik az iszlám hit gyakorlását, beleértve halott embertársaik iszlám szokás szerinti eltemetését is. Az 1998 óta használt temetőben nagyjából 300 sír van. Cikkünk egy férfi temetésének temetői szertartását ismerteti. Ezzel együtt egy rövid összefoglalót is közreadunk a muszlim temetőben elhunytak kor és nem szerinti megoszlásáról.

 PARRAVICINI ELVIRA
PARRAVICINI ELVIRA

neonatológus

Department of Pediatrics
Columbia University, USA

A gyógyíthatatlanok ellátása: az újszülöttkori komfortkezelés mint módszer

(Fordította: Zsák Éva)

Összefoglalás · Nekünk, neonatológusoknak természetesen betegeink gyógyulása az elsődleges célunk az újraélesztéssel és intenzív betegellátással, gyógyító és sebészi terápiás megoldások használatával. Az újszülöttekkel foglalkozó intenzív terápia ezért sokféle lehet. Időnként azonban olyan kis betegekkel találjuk szembe magunkat, akiknek sajnos az intenzív terápia nem nyújthat segítséget, miután halálos betegségekben szenvednek, vagy terminális állapotban vannak, talán épp hetekig tartó intenzív terápiás kezelés után. Ebben a tanulmányban mindenekelőtt szeretném a jellegzetességei alapján definiálni a gyógyíthatatlan beteg újszülöttekkel kapcsolatos un. komfortkezelést (comfort care), majd bemutatni azokat az adatokat, amelyekre e módszer alkalmazásának három éve alatt tettünk szert, továbbá felvetni néhány nagyon érdekes megfigyelést, amelyet az esetek elemzésekor tettünk.


A tanulmány eredeti címe: Curare gli incurabili: un’esperienza di comfort care neonatale. In: Biasco G, Giuliana Gemelli G, Trombetti AL (szerk.) : Hospice e Multiculturalita. Bologna: Bononia University Press, 2013. 34-43. Fordította: Zsák Éva