KHARÓN

Thanatológiai Szemle

elektronikus folyóirat

Tartalom

VI. évfolyam

2002 tél-tavasz

Interjú


 POLCZ ALAINE
POLCZ ALAINE

pszichológus

1922-2007

Két interjú a rítusokról

ELŐSZÓ

A halállal, gyásszal kapcsolatos két interjút szeretnék közreadni.

Az egyik adatközlő Ambrus Kati néni, a beszélgetés idején 84 éves. A hangfelvétel 1982. november 27-én készült. Kalotaszegen született, és Sárvásáron halt meg. Apja, anyja kalotaszegi származású. Kati néni nótafa volt, még Bartók Bélának is énekelt. Büszkén mesélte: Egy szép kötőt kaptam érette a feleségétől.

A gyászjelentésen is ez állt: Kidőlt a nótafa.

Kedves parasztasszony barátnőim közé tartozott. Sok szép órát töltöttem nála, és ő nálam. Jól alszom magánál kedves, mert nem mindegy a ház, ahol lehajtja az ember a fejét - mondta.

Mikor kértem, hogy énekeljen nekem egy siratót, elénekelte, s azt mondta utána csendesen, komolyan: Ezzel sirattam az édesanyámat.

Kati néni beszéde a kalotaszegiekre jellemzően világos és tiszta. Jelzői az esztétikum felé hajlanak.

*

Másik adatközlőnk Putyi, Helmeczy Irén, Bukarestben született, 69 éves, római katolikus. Az interjút 2001. áprilisában készítettem. Apja hétszilvafás erdélyi nemesi családból származott, Bukarestben kéményseprőként dolgozott. Anyja Partium-beli, varrónő lett. Putyi férjhez ment, szerb férjével Belgrádban élt. Anyja második házasságából született fiútestvére Bukarestben él, románul beszél. Putyival élő lánya és unokája szerbül beszélnek.

A hangfelvétel idején Putyi gyászban van, fekete ruhát visel, férjét gyászolja.

Számunkra érdekes, hogy ahogyan a magyar, román, szerb kifejezéseket keveri, úgy keveri a római katolikus, görög katolikus és református rítusokat, szokásokat, amikor férje temetését rendezi Belgrádban, 2000 őszén. Megkapó környezetének ragaszkodása a hagyományokhoz, a temetéshez kapcsolódó rítusok jelenléte, gazdagsága.